Toz Boyaların Avantajları

Toz boya kullanıma hazırdır

Toz boyaları hemen kullanabilirsiniz. Boyayı solvent ya da katalizör benzeri bir maddeyle karıştırmanıza gerek yoktur.

Toz boya yangın riskini en aza indirir.

Toz boyalar solvent içermez ve bu sayede yangın riskini en aza indirdiği gibi tesisin yasal güvenlik çerçevesinde maliyetleri düşürür. Yanıcı ve Parlayıcı Sıvı kategorisinde değerlendirilmediklerinden sigorta primlerinde büyük ölçüde indirim sağlar.

Toz boya demek solvent israfının olmaması demek – çevre dostu demektir.

Pek çok ülkenin yasalarında da belirtildiği üzere, solventlerin atmosfere salınımının yasaklanmış olması sebebiyle bertarafı için gerekli olan art yakıcı, ek maliyet gerektirir.

Toz boya atık su olmaması demektir.

Suyla yıkama genellikle sıvı boya sistemlerinde kullanılır. Toz boyalar bu gibi problemlere ve fazladan maliyete yol açmaz.

Toz boya hava kirliliğini azaltır

Aşırı spreylenmiş boya geri kazanılabilir. Toz boya taneciklerinin atmosferde yayılmaması atık azaltımında etkin rol oynar.

Operatörlerde sağlık problemi gözlemlenmez

Toz boyalar solvent içermediğinden burun, ağız ve boğaz rahatsızlıklarını en aza indirgediği belirlenmiştir. Sıvı boyaların operatörün cildiyle temas etmesi durumunda solventle yıkanmalı, sabun ve sıcak suyla durulanmalıdır. Bazı durumlarda özel el temizlik ürünleri de kullanılmalıdır. Nadiren vücudun bazı boyalara tepki göstermesi haricinde, genel olarak toz boyalarda deri hassasiyeti oluşmaz. Ilık suyla yıkandığında ciltten kolaylıkla arındırılır.

TGIC, Kurşun ve Kromat içermeyen toz boyalarımız hizmetinizde

AkzoNobel Toz boyalarımız Kurşun ve Krom II gibi ağır metaller ile TGIC (siyanür tuzu) içermez.

Toz boya ile zaman tasarrufu

Yaş boyalar ile kıyaslandığında, toz boyalar solvent içermediğinden boyanın kuruma süresine gerek duyulmaz ve uygulama süresi daha kısadır. Toz boya uygulanmış yüzeyler direkt olarak fırınlanabilir ve bu şekilde hem yer hem de zamandan tasarruf ettirir.

Azaltılmış enreji ihtiyacı

Fırınlama esnasında solventin buharlaşması için enerjiye ve fırından bertarafına gerek duyulmadığı için maliyet tasarrufu sağlar.

Toz boya üstün film özellikleri sunar

Solvent bazlı sistemlerde solvent oranı polimer tipi, uygulama ve kürlenme koşullarına göre çok iyi dengelenmek durumundadır. Aksi takdirde boya filminde kusur gözlemlenir. Toz boyalarda ise böyle bir durum söz konusu değildir ve yaş boyalar ile kıyaslandığında elde edilen üstün film özellikleri sayesinde yapışma ve korozyon direnci gibi avantajlar sağlar.

Toz boya ile zarar gören yerler düzeltilebilir.

Zarar gören veya yeterince iyi boyanmayan kısımlar kürlenmeden önce kolaylıkla düzeltilebilir.

Toz boya ile hava gereksinimleri de azalır – maliyet tasarrufu sağlar

Toz boya kabinindeki hava emiş sistemi, solvent bazlı boyalara kıyasla çok daha azdır.

%95′e kadar toz boya kullanımı

Toz boya uygulamalarında kayıp oranı %5’ten daha düşük tutulabilir. Aşırı spreylemeler düzeltilebilir ve geri kazanılan toz boya yenisi karıştırılarak %95’e kadar kullanım sağlar.

Toz boya ile film kalınlığı kontrol edilebilir

Geleneksel boya uygulamaları yerine, gerektiği takdirde tek bir uygulamada daha ince bir film elde etmek mümkündür. Aynı zamanda Interpon’da süper ince film seçenekleri de bulunmaktadır.

Toz boyada geniş yelpazede özellik ve efektler mevcuttur

Toz boyalar sizlere ister dekoratif, ister fonksiyonel ister her ikisi için de etkin çözümler sunar. Mat, saten, parlak, metalik, pütürlü ve Soft Touch gibi bir çok renk seçeneği bulunmaktadır. Fonksiyonel özellikler ise anti bakteriyalden anti korozif ürünlere kadar pek çok alanı kapsamaktadır.

Toz boya uygulama eğitimleri daha kısa sürelidir

Solvent bazlı sistemlere kıyasla toz boya uygulamaları daha az süreli eğitim gerektirir.

Toz boya kullanımı daha temizdir

Toz boyanın uygulanması yaş boyadan daha temizdir. Tabancalar hızla ve kolaylıkla temizlenebilir fakat fırçalar ya da hava hortumları bu amaçla kullanılmamalıdır. Toz boyanın dökülmesi halinde endüstriyel elektrikli süpürge ile kolaylıkla temizlenebilir.

Toz boya tesislerinin maliyeti daha düşüktür

Manuel ya da otomatik, yaş boya ile kıyasla toz boya tesislerinin yönetimi son derece basit ve maliyeti çok daha düşüktür.

Toz boya uygulaması esnektir – metal olmayan yüzeylere de uygulanabilir

Toz boyanın uygulanabildiği tek yüzey metal değildir. Fırınlanma ısısına dayanabilen cam ve termoset kalıplara da toz boya uygulanabilir. Düşük kürlenmeli toz boya teknolojisi geliştikçe toz boya uygulanabilir malzeme çeşitliliği de artmaktadır.

Toz Boyanın Dezavantajları

Termoset toz boya kullanmanın belli başlı dezavantajları vardır. Bunlar ise:

Elde edilmesi zor olan ince filmler

İnce filmlerin (µ25 mikron) elde edilmesi yaş boyalar ile kıyasla toz boyalarda daha zordur. Fakat toz boyada kalın film uygulamak bazı durumlar için daha avantajlı olarak bilinir.

Yavaş renk değişimi

Yaş boyalarda renk değişimi toz boyalarda olduğundan daha hızlıdır. Fakat son yıllarda uygulama ekipmanları ve temizleme yöntemleriyle bu süre önemli ölçüde aza indirgenmiştir.

Toz boyalar karıştırılamaz

Toz boyalar farklı renkler elde etmek için birbiriyle karıştırılamaz. Fakat bu durum boya endüstrisi tarafından çok da önemli bir problem olarak görülmez çünkü zaten firmalara özel onaylı renkler mevcuttur.